Een vliegende start voor Bosch & Veld, Goirle
In no time van maisveld naar woonwijk

De kogel is door de kerk: net buiten de dorpskern Goirle verrijst Bosch & Veld. In deze nieuwe groene buurt worden ruim 70 woningen gerealiseerd. De samenwerking tussen de gemeente Goirle en Heijmans Vastgoed is bijzonder. Heijmans en de gemeente zijn gelijkwaardig eigenaar van de grond. Dat zorgde ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Binnen no time verandert het maisveld binnenkort naar een woonwijk. Hoe is dat zo snel gelukt?

Daan: “Het was een soort ingewikkeld vlekkenschema: de grond van de gemeente ligt in de grond van Heijmans en andersom. We hadden elkaar dus echt nodig.”

Frans Hendrickx, projectleider locatie- en gebiedsontwikkeling bij gemeente Goirle :“Als gemeente kun je dan ook een eigen stempel drukken. Door met elkaars wensen en belangen rekening te houden, komt het tot een goed eindresultaat.”

 

Fijne en transparante samenwerking

“Het bouwplan lag al een tijdje op de plank. We hebben flink geïnvesteerd in het voorwerk: dat levert voordelen op als je daarna snel wilt handelen”, vertelt Max Neppelenbroek, projectontwikkelaar bij Heijmans.

Frans: “We bouwen woningen in alle segmenten. Zo is er voor elke woonwens een passende oplossing en bevorderen we de doorstroom.”

 

Openheid en doorpakken

Max: “Normaal start je een project met een stedenbouwkundige visie, daarna onderhandel je over de gronddeal en ten slotte werk je de overeenkomst uit. In dit project liepen die sporen gelijktijdig. Tijdens het hele proces hebben we een open en transparante houding naar elkaar. Dat is een belangrijke reden dat we zo snel hebben kunnen schakelen.”
Daan Lemmers, manager ontwikkeling bij Heijmans: “We hebben zelf een duidelijke les geleerd die we hopelijk meenemen naar toekomstige projecten: durf lef te tonen, wees niet bang om parallel te plannen en zaken gelijktijdig aan te pakken. Er kunnen risico’s aan zitten, maar bij dit project heeft het heel veel voordelen opgeleverd.”

 

Diverse eengezinswoningen in een groene omgeving

De wijk Bosch & Veld wordt omringd met groen. Er is vooral aan de rand ruimte om je auto te parkeren. Max: “Het plan is ingestoken op ontmoetingen. In de ‘groene steeg’ – de groenstrook die dwars door de wijk loopt – komen geen auto’s, dat nodigt uit om naar buiten te gaan. Er is voor kinderen alle ruimte: zij rennen naar buiten en kunnen overal in de wijk spelen.”

“Door de volwassen bomen kijk je weg in het groen”, valt Daan bij. “Alle faciliteiten van het dorp zijn binnen een paar minuten bereikbaar, en met een kwartier fietsen sta je in hartje centrum Tilburg. In de wijk ervaar je rust. En de reuring van Tilburg? Die zoek je gemakkelijk op.”

 

Doorstroom voor iedere doelgroep

Het aanbod en de mix van woningen maakt de wijk toekomstbestendig. De verdeling ziet er zo uit: 40 procent betaalbare koopwoningen, 30 procent vrijesector koopwoningen en 30 procent sociale huur. Max: “Er komen eengezinswoningen in allerlei groottes: van starterswoning tot ruime gezinswoning en seniorenwoning. Binnen één wijk kun je een volledige doorstroom creëren. Zo ontstaat er een inclusieve en gemixte wijk.”

 

Binnenkort start de verkoop

Het doel is om eind 2024 te starten met de verkoop van de koopwoningen. Max: “Er is al grote interesse getoond. En dat vind ik ook niet gek: toekomstige bewoners zetten de deur open, kinderen rennen de wijk in en je kunt tijdens het koken de kinderen buiten zien spelen. Ik weet zeker: hier gaan mensen elkaar vinden.”

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen (zoals de verkoopprijs en nieuwe beelden) en events
✓ Nuttige informatie rondom het kopen van een nieuwbouwwoning

Ik heb interesse in: *

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.